Hoe een editor jouw document nakijkt en helpt

Profiel afbeelding van Vivian van Buul

Vivian van Buul

Geplaatst op 07-12-2023 in Schrijven

Leestijd: 3 minuten

Hoe een editor jouw document nakijkt en helpt

Ik ben ondertussen al bijna een jaar bezig als editor. Ik vertel je in deze blogpost dan ook graag hoe ik te werk ga.

Stuur me een berichtje

Een editor stelt zichzelf beschikbaar. Zo weet jij als student dat je de editor een berichtje kan sturen. Als ik een berichtje ontvang, probeer ik daar zo snel mogelijk op te reageren. Ik kan me namelijk inbeelden dat het fijn is om snel te weten waar je aan toe bent. 

Ik stuur terug dat ik je kan helpen en wat mijn uurtarief is. Ook leg ik uit dat voor extra services na te laten kijken, dit een kleine toeslag is per service. Dan maak ik een totaalbedrag op. Ik vraag aan jou, de student, of het goed is dat ik voor die services en die prijs een transactie aanmaak.

De transactie wordt aangemaakt en je uploadt het document 

De transactie maak ik voor je aan. Jij, de student, betaalt de transactie en uploadt het document dat je nagekeken wil hebben. Ik start met het nakijken van het document.

Het document nakijken

Ik kijk het document na zoals we dat afgesproken hebben. Wat ik kan nakijken, is op de volgende aspecten:

  • spelling/grammatica;
  • lay-out;
  • structuur;
  • rode draad;
  • bronverwijzing.

Om spelling/grammatica na te kijken, gebruik ik de functie “wijzigingen bijhouden” in Word. Die functie laat toe dat jij als student ziet wat er aangepast is, maar dat je daar verder zelf niets meer aan hoeft te doen.

De lay-out pas ik aan voordat ik begin met de tekst te lezen. Zo zorg ik ervoor dat de opmaak van het hele document hetzelfde is; overal hetzelfde lettertype, overal dezelfde lettergrootte, overal hetzelfde aantal enters… Nadat ik de tekst helemaal verbeterd heb op alle gevraagde aspecten, bekijk ik de lay-out nog eens: moet er iets aangepast worden aan de tussentitels, bijvoorbeeld? Dan doe ik dat. 

Wat betreft structuur en rode draad geef ik tips via opmerkingen in de kantlijn van het document. Waar moet de structuur beter of waar is de rode draad niet duidelijk? Het belangrijkste dat ik hierbij probeer te doen, is naast signaleren waar er problemen zijn, ook echte tips en voorbeelden geven van hoe het beter kan. Zodat jij er echt iets mee kan, op een zelfverzekerde manier. 

De bronverwijzing, ten slotte, controleer ik op alle gangbare mogelijkheden, zoals APA, MLA, Harvard of Chicago.

Na het document enkele keren gelezen te hebben en mijn aanpassingen en opmerkingen ook nog een aantal keren doorgenomen te hebben, stuur ik het document naar je terug. 

Het document is klaar om nagekeken terug te sturen

In de chat zal je van mij, nadat ik het document naar je terug heb gestuurd, altijd nog een berichtje krijgen met de zaken die ik heb gedaan en of je zelf nog het een en ander moet doen of niet om je document tot een topniveau te tillen.

Eveneens sta ik uiteraard open voor vragen als je die zou hebben. Ik zal je steeds proberen te helpen.

Wanneer wil je het nagekeken hebben?

Welke dienst wil je afnemen?

Aantal woorden

Documenttaal

Oplevertermijn (aantal dagen)

Zoekspecificaties