Het formuleren van een goede onderzoeksvraag

Profiel afbeelding van Vivian van Buul

Vivian van Buul

Geplaatst op 13-05-2024 in Onderzoek

Leestijd: 3 minuten

Het formuleren van een goede onderzoeksvraag

Het kan lastig zijn als je vanuit je opleiding moet schrijven over een bepaald onderwerp om er een goede onderzoeksvraag (en deelvragen) bij te bedenken. In dit blogbericht volgen een aantal zaken waar je op moet letten bij het formuleren van een goede onderzoeksvraag. 

Baken je onderwerp voldoende af

Een onderzoek uitvoeren over een te ruim onderwerp of over een te grote populatie is niet zo’n goed idee. Je moet in gedachten houden dat je bijvoorbeeld een scriptie schrijft, waarvoor je niet alles of iedereen kan onderzoeken. Onder andere om je onderzoek zo betrouwbaar en valide mogelijk te maken, is het van belang om je onderwerp voldoende af te bakenen. 

Denk goed na over wat je precies moet onderzoeken. Welke literatuur heb je daarvoor nodig? Welke mensen heb je precies nodig om bijvoorbeeld te interviewen? Als je onderwerp te ruim is of je populatie te groot, dan moet je te veel literatuur raadplegen of mensen interviewen, wat niet haalbaar is binnen het maken van bijvoorbeeld een scriptie. 

Baken je onderwerp niet te veel af: je onderzoeksvraag moet geen ja/nee-vraag worden

Belangrijk is wel om je onderwerp niet te veel af te bakenen. Je onderzoeksvraag mag dan ook geen ja/nee-vraag zijn. Dan zou een onderzoek helemaal niet nodig zijn; het antwoord op je onderzoeksvraag is dan simpel gezegd "ja" of "nee".

Kies voor de gulden middenweg

Je onderwerp moet voldoende afgebakend zijn, maar niet te veel. Met andere woorden, kies voor de gulden middenweg. 

Hieronder volgen enkele suggesties om je onderzoeksvraag mee te beginnen hieromtrent.

- "In welke mate…"

- "In hoeverre…"

- "Op welke manieren komt X tot uiting…?"

Ter conclusie, het is belangrijk om je onderzoeksvraag in bijvoorbeeld je scriptie voldoende af te bakenen. Het is namelijk niet mogelijk om een heel groot onderzoek te doen in de tijdspanne die je krijgt voor je scriptie (gebaseerd op het aantal studiepunten van je scriptie). Echter is het ook niet de bedoeling om een ja/nee-vraag van je onderzoeksvraag te maken, want daarvoor moet je niet echt onderzoek doen. Het antwoord op de vraag is dan gewoon "ja" of "nee". Kies daarom voor de gulden middenweg en formuleer je onderzoeksvraag bijvoorbeeld door te beginnen met: "In welke mate…" Zo zorg je voor een onderzoeksvraag die niet te ruim, maar ook niet te beperkend is om te kunnen beantwoorden.

Powered by Froala Editor

Wanneer wil je het nagekeken hebben?

Welke dienst wil je afnemen?

Aantal woorden

Documenttaal

Oplevertermijn (aantal dagen)

Zoekspecificaties