Het gebruik van ChatGPT in je scriptie

Profiel afbeelding van Vivian van Buul

Vivian van Buul

Geplaatst op 22-11-2023 in Schrijven

Leestijd: 3 minuten

Het gebruik van ChatGPT in je scriptie

Je scriptie laten schrijven door ChatGPT is niet zo'n goed idee. Tenzij je er achteraf nog veel uren werk in wil steken om het menselijke aspect in je scriptie te brengen. Want schrijven overlaten aan ChatGPT, levert een robotachtige taal op. Bovendien is het niet toegestaan om ChatGPT te gebruiken, want het is eigenlijk het doen van plagiaat (je gebruikt het werk van iemand anders als je eigen werk). Tenzij je school natuurlijk bepaalde richtlijnen oplegt waarbij het gebruik van ChatGPT wel toegelaten is. Hoe ChatGPT je wel kan helpen voor je scriptie, zonder dat je een robotachtige taal krijgt en zonder dat je plagiaat pleegt, lees je in deze blogpost.

Vraag ChatGPT om ideeën voor een onderzoeksvraag bij je onderwerp

Je scriptieproces begint bij het opstellen van een onderzoeksvraag. Dat is vaak lastig, want je denkt vaak heel creatief na en komt dan met een veel te breed geformuleerde onderzoeksvraag. Een onderzoeksvraag moet dan ook relevant zijn, moet aansluiten bij je afstudeeropdracht en moet goed geformuleerd zijn. 

ChatGPT kan je helpen bij het opstellen van een onderzoeksvraag. Vraag ChatGPT om hulp en laat deze AI chatbot een aantal voorstellen van onderzoeksvragen doen. Controleer dan zelf of die gegenereerde onderzoeksvragen relevant zijn, of ze aansluiten bij je afstudeeropdracht en of ze goed geformuleerd zijn. Kies de beste onderzoeksvraag uit en gebruik die in je scriptie.

Gebruik ChatGPT als bron van inspiratie voor je scriptie

Hoe stel je nu, nadat je je onderzoeksvraag hebt, een goede scriptie op? ChatGPT kan je helpen en dient als inspiratiebron voor een goed gestructureerde scriptie. ChatGPT haalt heel veel teksten die al bestaan samen en maakt er dan een tekst van die voor jou van toepassing kan zijn. Houd wel rekening met de structuur die de school je oplegt, want niet elke scriptie dient te voldoen aan de standaard structuur die je in een scriptie zou hebben.

ChatGPT levert feedback

Het is niet handig om je scriptie te laten schrijven door ChatGPT, maar ChatGPT kan wel feedback leveren op je zelf geschreven scriptie. Dat is handig als je twijfelt over bepaalde structuren, bijvoorbeeld. 

Kortom, gebruik ChatGPT niet voor het schrijven van je scriptie. Dat is iets wat je echt zelf moet doen, met eventueel hulp van mensen om je heen die je scriptie voor je kunnen nakijken, bijvoorbeeld. Wel kun je ChatGPT gebruiken om ideeën te krijgen voor je onderzoeksvraag. Deze AI chatbot kan ook als inspiratiebron dienen voor je scriptie, bijvoorbeeld om te zien hoe de structuur moet zijn. Heb je feedback nodig over bepaalde structuren, bijvoorbeeld? Ook dan kan ChatGPT je helpen.

Wanneer wil je het nagekeken hebben?

Waar heb je hulp bij nodig?

aantal woorden

Documenttaal

In hoeveel dagen moet je document worden nagekeken?

Zoekspecificaties