Vivian van Buul
Geplaatst op 03-09-2024 in Onderzoek
Leestijd: 3 minuten
Een goed begin is het halve werk
In deze blogpost lees je meer over hoe je van start moet gaan met je scriptie. Aan het begin van het nieuwe academiejaar wil je het meteen zo goed mogelijk doen. De tips die je in deze blogpost leest, helpen je voor een goede opstart. Want een goed begin is het halve werk!
Tip 1: maak al snel een afspraak met je scriptiebegeleider
Je scriptiebegeleider helpt je bij het hele proces van je scriptie. Het is dan ook belangrijk om als eerste contact op te nemen met deze persoon, zodat je weet waar je aan toe bent. Met deze persoon bespreek je onder andere of je contact moet opnemen met een opdrachtgever of stageplek, bijvoorbeeld, of welke primaire bronnen je zeker moet gebruiken tijdens je onderzoek, ter illustratie.
Tip 2: contacteer je opdrachtgever of stageplek of ga op zoek naar primaire bronnen in de bibliotheek
Als je een opdrachtgever of een stageplek moet hebben, dan spreekt het voor zich dat je met die opdrachtgever of met iemand van die stageplek een gesprek moet inplannen. Bekijk zeker goed bij wie je precies terecht moet komen en wat je wil gaan doen in je onderzoek.
Als je primaire bronnen moet gebruiken tijdens je onderzoek, dan kan je in de bibliotheek alvast op zoek gaan naar die bronnen. Hoe sneller je begint met jezelf in te lezen in de juiste literatuur, hoe fijner dat uiteindelijk is.
Tip 3: bedenk wat je precies wil onderzoeken
Na een eerste contact met je scriptiebegeleider, je opdrachtgever of stageplek of na het opzoeken van primaire bronnen, is het van belang dat je nadenkt over wat je precies wil onderzoeken. Met andere woorden, het is tijd om een ontwerpkeuze te maken, waarin je een onderzoeksvraag met bijbehorende hypothesen of deelvragen gaat bedenken.
Lees daartoe zeker een andere blogpost van mij over het formuleren van een goede onderzoeksvraag.
Tip 4: maak een onderzoeksopzet
In de onderzoeksopzet licht je toe welk type onderzoek je gaat doen. Is dat bijvoorbeeld kwalitatief of kwantitatief? Ook licht je de steekproefmethoden toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om de criteria voor het selecteren van de participanten (de deelnemers aan je onderzoek). Daarnaast beschrijf je de dataverzamelingsmethoden. Hoe ga je de data precies verzamelen? Voorbeelden zijn het doen van een interview of het afnemen van een enquête. Welke procedures komen daarbij kijken? Dat licht je toe in de dataverzamelingsprocedure. Eveneens zeg je nog iets over hoe je de data gaat analyseren (de data-analysemethoden).
Door te bedenken wat je precies wil onderzoeken (+ waar (bij welke opdrachtgever of stageplek) of met wat (welke primaire bronnen)) en door een onderzoeksopzet te maken, maak je eigenlijk een plan van aanpak. Dat plan van aanpak helpt je in het verdere proces van je scriptie. Zodoende is een goed begin het halve werk.
Powered by Froala Editor