Vivian van Buul
Geplaatst op 28-12-2023 in Bronvermelding
Leestijd: 3 minuten
Bronvermelding in je scriptie: lastig, maar niet met deze tips
Het (correct) toepassen van bronvermelding vinden veel studenten vaak lastig. Een scriptie is dan ook een groot werk, waarbij je veel informatie samenbrengt uit boeken, uit (wetenschappelijke) tijdschriften, van het internet…
In deze blogpost worden er een aantal tips gegeven hoe je de bronvermelding (correct) kan toepassen, zonder dat je die bronvermelding als lastig zal ervaren.
Tip 1: een mogelijk interessant boek, (wetenschappelijk) tijdschrift of internetartikel gevonden? Schrijf de informatie over auteur, publicatiedatum en titel meteen op in een apart document en in het geval van een internetartikel ook de link naar het artikel
Maak een apart document aan waarin je je bronnen bewaart. Heb je een interessant boek, (wetenschappelijk) tijdschrift of internetartikel op het oog? Schrijf dan meteen de informatie die je nodig hebt voor de bronvermelding op in het aparte document.
Informatie die belangrijk is voor de bronvermelding, zijn de naam (namen) van de auteur(s), de publicatiedatum en de titel van het werk. In het geval van een internetartikel is ook de link naar het artikel belangrijk.
Tip 2: kijk goed na welke bronvermelding je moet gebruiken (APA, MLA, Harvard, Chicago…)
De ene school wil dat je de APA-stijl toepast in je bronvermelding, de andere school wil dat je de MLA-stijl toepast in je bronvermelding… Het is dan ook van belang om goed na te kijken welke bronvermelding je moet gebruiken vanuit jouw school.
Naarmate je aan het schrijven bent, kun je in de tekst al meteen de stijl van bronvermelding toepassen die de school je oplegt. Het is ook handig om in het aparte document te markeren welke bronnen je daadwerkelijk gebruikt hebt.
Tip 3: selecteer de gebruikte bronnen, dus de informatie van de bronnen uit het aparte document, en maak de keuze: handmatig of automatisch
Op het einde van het proces weet je door het markeren welke bronnen je gebruikt hebt in je scriptie en welke bronnen van het aparte document je niet gebruikt hebt. Maak dan de keuze of je handmatig de bronnen in de literatuurlijst zet of dat je dit automatisch laat doen, bijvoorbeeld door Word of via bepaalde websites op het internet.
Kies je voor handmatig? Schrijf dan steeds de auteur (als volgt: [achternaam, eerste letter van de voornaam.]), de publicatiedatum (als volgt: [(jaartal).]), de titel van het werk (als volgt: [Dit is een boek.]) en de uitgeverij (in het geval van een boek), de naam van het (wetenschappelijk) tijdschrift (in het geval van een (wetenschappelijk) tijdschrift) of de internetlink (in het geval van een internetartikel) op. Kies je voor automatisch? Bezorg de informatie van de geselecteerde bronnen uit het aparte document aan Word (via “verwijzingen” > “bronvermeldingen”) of aan bepaalde websites op het internet. Kies de stijl waarin de bronvermelding moet zijn (APA, MLA, Harvard, Chicago…) en laat het werk voor jou doen! Let er wel steeds op dat de bronnen in je literatuurlijst op alfabetische volgorde staan.
Kortom, bronvermelding in je scriptie is niet lastig door (1) goed je bronnen vanaf het begin bij te houden, (2) na te kijken welke bronvermelding je moet gebruiken en (3) bijvoorbeeld te kiezen voor automatische bronvermeldingen in Word.
Powered by Froala Editor